On My Couch

Life: as the way it is.

Saturday, April 17, 2010

Berita yang Sangat Menarik!

Posted by zuliana_me |

Hi, dear fellas. Sudah makan? Still in bed with ur laptop turned on all night and now your dried saliva is already left a mark on the lappy? Good. It's a beautiful morning here so go push your heavy lazy ass off the bed now and do something meaningful like reading a newspaper... or my blog, or not.

Maaf. Mengarut di pagi yang indah memang seronok, otak masih mamai. Mood yang sesuai untuk baca surat khabar rakyat yakni Harian Metro. Serius... banyak yang boleh kita ketahui dari Harian Metro. 

 
Jika anda nak tahu apa yang terjadi kepada Mak Joyah sebelah rumah yang selalu bergaduh dengan suami atau anak kecil yang menjerit dan menangis didera di tingkat bawah umah anda selama ini tapi anda buat dunno.. Bacalah di Metro. Mungkin meraka sudah KO. Insensitive? Tell me bout it.

Dua hari lepas aku ada baca beberapa berita menarik di Metro (sebenarnya baca tiap-tiap hari). Yea, orang selalu buat tanggapan negatif terhadap Metro walaupun sebelum mereka membacanya. Jadi, mari kita tinjau apa yang menarik di Metro minggu ini & sebelum bersama Zuliana Abu Kashim.

Berita pertama ialah mengenai seorang janda yang ditipu hampir rm100 ribu oleh teman lelaki warga Afrikanya. Taktik biasa macam nak seludup dadah, lelaki itu mendakwa dirinya seorang pelajar di universiti tempatan dan mereka pertama kali jumpa di shopping mall. Wanita itu telah memberikan segalanya kepada lelaki itu termasuk diri dan duit simpanan utuk pelajaran anak-anaknya yang bernilai hampir rm100 ribu. Duh, atleast now I know that the woman loved the nigga more than her own children. Ok, moving on...

Berita kedua mengenai seorang budak 15 tahun yang berkeras nak kawin dengan teman lelaki yang berusia 19 tahun. Remaja perempuan itu yang merupakan pelajar terbaik negeri UPSR telah melarikan diri dari rumah & tinggal bersama keluarga lelaki itu. Siap pergi pejabat polis semua. Cold giler that girl! Sian mak dia sampai pengsan-pengsan nak peluk anak kesayangan yang digendong ke ladang getah ketika kecil tetapi sekarang anak dia buat muka benci. That girl was the family's hope to break out of poverty but now that this thing happenned what do you think is going to happen next? Teman lelakinya berkata, "sekarang situasi menang-menang".
Waklu menang-menang! Ko dapat kawin dengan that girl, janji nak bagi dia sekolah. Cakap...

Wanna know what will happen the next 3 years?
Lelaki tu gaji tak banyak & malas tetapi bilangan anak dah bertambah. Jadi perempuan tu pun kena la berhenti sekolah & keje untuk beli susu anak. Duit lelaki dilaburkan ke perempuan lain/ todi/ ganja.  Perempuan & anak kena dera, lari rumah emak. Mak ko yang dah tua tu gak yang kena keje tolong tanggung ko lagi. Me being negative? It just reality & I've seen it happened before.


Berita ketiga pasal redmummy penulis blog yang dapat rm10ribu sebulan dari nuffnang. Hebat, aku pernah singgah blog dia dulu tapi tak ingat apa. Jadi aku singgah lagi sekali hari tu. Post dia hari itu mengenai kucing dia yang tengah gersang & buat projek hari-hari everywhere. Di selitkan juga beberapa gambar kucingnya sedang buat projek. Ok, tukar page.


Kesimpulannya, inilah ringkas berita yang terdapat di Metro. Maaf aku jadi negatif setelah mambaca Metro (Damn you, wanna blame my fave newspaper, you badass!). Have a great day!

4 comments:

nabilazahin said...

rajin btol ko baca paper hehe..aku salu beli je paper, tapi bacenyer jrang skali:p interesting news btw, esp the one psl 15y/o yg nak kwin dgn the 19y/o huhuhuhu..kids these days huh? (duh, saying dat somehow makes me feel old:p)

zuliana_me said...

Haha...ni aku perli metro jela. Saja je, sebab aku tau Metro memang surat kabar cam gini. Not that I wanna change anything bcoz it's a matter options not change. Org shallow mcm aku baca la Metro. Paper lain baca gak ;)

Yeah, nabby... we are old but still hot.

fatimahalzahranaamat said...

urgh nyampah when reading bout the 15old kid wanted to marry 19old kid. haiyooooo

zuliana_me said...

Hi,fatimah.. Yeah.. she even scolded the reporters: Awat? Banyak sangat kodak ke?
When the reporters took her photos. Haha..skrg pakai digital dah dik..

Post a Comment

Subscribe